(rTMS)Stimularea Magnetică Transcraniană Repetitiva

Stimularea Magnetică Transcraniană (rTMS)
(rTMS)Stimularea Magnetică Transcraniană Repetitiva- 150 RON/sedinta

Acest aparat este cel mai complex si complet aparat din lume, la ora actuala, cu ajutorul acestuia putandu-se realiza  stimula toate ariile corticale, stimulănd complet tot creierul.

Electrozii montati la nivelul scalpului, vor livra curentul asupra ariei corticale de interes, curentul fiind recrutat ulterior de alti electrozi (retur) care pot fi pozitionati tot la nivelul capului sau alternativ, la nivelul gatului. Prin intermediul electrozilor, aparatul genereaza curenti de joasa frecventa si campuri electrice (masurate in V/m) asupra creierului. Practic aceste campuri electrice sunt cele care moduleaza activitatea neuronala, producand efecte modulatoare ale activitatii neuronale, de tip excitabilitate sau inhibitoare, dar totodata produc efecte de plasticitate de lunga durata, implicand modificari sinaptice. Practic acest aspect subliniaza in cel mai evident mod, utilitatea clinica a terapiei.

Stimularea magnetică transcraniană (TMS) este o procedură non-invazivă de neuromodulare și neurostimulare a creierului, adică de stimulare repetitivă a celulelor nervoase din creier astfel încât acestea să funcționeze normal sau la parametri optimizați.

Stimularea magnetică transcraniană este o metodă de tratament nouă, alternativă medicamentelor.

Stimularea magnetică transcraniană (Transcranial Magnetic Stimulation, pe scurt TMS) este o procedură neinvazivă și nedureroasă cu ajutorul căreia poți să scapi de simptomele neplăcute ale depresiei sau ale altor tulburări psihice și neurologice.

În acest material vei afla tot ce trebuie să știi despre TMS:

  • avantajele și beneficiile acestui tratament
  • care sunt riscurile TMS
  • costurile acestei terapii alternative
  • și ce trebuie să știi înainte să apelezi la stimularea magnetică transcraniană

Pentru unele persoane tratamentul cu medicamente nu este eficient (sau nu este o opțiune potrivită).

Iar din acest motiv:

Stimularea magnetică transcraniană este recomandată de medici în cazul în care medicamentele și psihoterapia nu funcționează eficient.

Poți apela la terapia rTMS în următoarele situații:

  • dacă nu ai avut rezultate cu alte metode de tratament
  • dacă organismul tău nu tolerează anumite medicamente (antidepresivele de exemplu)
  • în completarea tratamentului medicamentos
  • sau în completarea psihoterapiei

Vei afla în continuare mai multe detalii despre această metodă de tratament:

Ce este terapia rTMS

rTMS (sau terapia prin stimulare magnetică transcraniană repetitivă) este un tratament alternativ medicamentelor.

Procedura acționează prin stimularea neuronilor (celulelor din creier) cu ajutorul unor impulsuri magnetice generate de un aparat medical.

Aceste mici impulsuri se aplică pe zonele creierului care sunt cunoscute ca fiind asociate cu depresia majoră și alte tulburări.

Stimularea acestor regiuni din cortex (substanța cenușie din creier) are ca efect ameliorarea simptomelor de depresie și a altor tulburări prin activarea sau inhibarea zonelor afectate de boală.

Beneficiile stimulării magnetice transcraniene

Această nouă metodă de tratament are numeroase beneficii:

Este nedureroasă

Procedura de terapie prin TMS este noninvazivă și nu este dureroasă. Un aparat medical va produce mici impulsuri magnetice care vor stimula diferite zone ale creierului tău.

Efecte adverse minime și temporare

Puținele efecte adverse produse de tratament precum durerea de cap, senzația de furnicături sau o ușoară senzație de amețeală sunt temporare (și în general le vei simți doar în timpul ședințelor de stimulare).

Nu produce dependență

Stimularea magnetică transcraniană este un tratament inovativ care nu produce dependență și poate fi administrat în siguranță chiar și persoanelor care suferă de anumite adicții.

Rezultate dovedite clinic

Terapia prin neurostimulare magnetică are rezultate clinice remarcabile în numeroasele studii efectuate. Este o alternativă reală de tratament (sau tratament complementar) pentru o serie de afecțiuni psihiatrice și neurologice.

Nu produce sevraj

Spre deosebire de anumite medicamente (cum ar fi antidepresivele), terapia prin stimulare transcraniană poate fi întreruptă brusc fără să cauzeze simptome de renunțare la tratament.

Pentru ce este indicată această terapie:

TMS pentru tulburările psihiatrice și neurologice

Stimularea magnetică transcraniană este o terapie cu ajutorul căreia sunt ameliorate simptomele a numeroase tulburări.

Dintre acestea amintim:

  • depresia și anxietatea
  • epilepsia și sindromul Tourette
  • schizofrenia
  • ADHD
  • tremorul esențial și boala Parkinson
  • simptomele provocate de AVC (afectare motorie)
  • bulimia și alte tulburări alimentare
  • adicții și dependențe
  • tinitus (zgomote în urechi, de obicei țiuit)
  • migrene și dureri neuropate

Toate acestea au protocoale dedicate și bine stabilite de tratament prin TMS.

Iar dintre toate afecțiunile care pot fi ameliorate cu ajutorul stimulării magnetice transcraniene, terapia depresiei este cea mai studiată:

Terapia depresiei prin rTMS

Terapia prin stimulare magnetică transcraniană pentru depresie este o opțiune de tratament alternativă medicației cu antidepresive.

Eficacitatea folosirii stimulării magnetice transcraniene ca tratament antidepresiv a fost dovedită clinic.

Terapia rTMS este o metodă inovativă de tratament pentru pacienții care suferă de depresie majoră.

Iar spre deosebire de anumite medicamente, tratamentul prin stimularea magnetică a creierului nu provoacă simptome de discontinuitate la oprirea bruscă a terapiei.

Terapia TMS duce la îmbunătățirea dispoziției cu efecte adverse minime comparativ cu alte metode.

De cele mai multe ori, pacienții cu depresie care au apelat la stimularea magnetică transcraniană, au început să observe îmbunătățiri după aproximativ 3-4 săptămâni de terapie.

Care sunt indicatiile terapiei tES?

Accidente vasculare cerebrale

Terapia tES este o optiune promitatoare pentru recuperarea pacientilor ce au suferit un AVC. Studiile actuale sugereaza ca tES in zonele creierului legate de limbaj, poate modula abilitatile lingvistice la persoanele sanatoase si poate imbunatati performanta de a vorbi la pacientii cu afazie, efect secundar dupa AVC. Rezultatele sunt foarte importante pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientilor. tES combinata cu tehnici de reabilitare este o optiune terapeutica promitatoare pentru tulburarile de mobilitate si de limbaj (afazie) aparute dupa un AVC.

Durerea de cap (migrena)

Este printre cele mai raspandite cauze de dizabilitate la nivel mondial. tES reduce intensitatea si frecventa migrenelor.

Depresii

Studiile imagistice arata o activitate asimetrica a populatiilor de neuroni din cortexul prefrontal al pacientilor cu depresie. In emisfera stanga (in cortexul prefrontal dorsolateral, DLPFC) activitatea neuronala este redusa. tES pe DLPFC poate imbunatati excitabilitate neuronala in aceasta zona a creierului, combatand depresia. Un efect antidepresiv important a fost observat in mai multe studii dupa 10-15 sesiuni de tratament, fiind la ora actuala in lume, una dintre cele mai performante metode de tratament ale depresiei.

Anxietate

Anxietatea este una dintre cele mai raspandite afectiuni psihiatrice la nivel mondial. Pana in prezent, farmacoterapia si psihoterapia au fost folosite in tratamentul anxietatii umane. Cu toate acestea, fie singure, fie in combinatie, rezultatele nesatisfacatoare ale pacientilor sunt predominante, ceea ce duce la un numar considerabil de persoane ale caror simptome nu reusesc sa raspunda la terapiile conventionale, cu simptome ramase dupa tratamente. Cererea de noi terapii a dat nastere mai multor tehnici neinvazive de stimulare a creierului. Stimularea curenta directa transcraniana (tES) a aparut ca un tratament promitator si s-a dovedit a fi o metoda sigura si bine tolerata pentru tratamentul multor boli, inclusiv durerile cronice de cap, depresia si anxietatea.

Tinnitus

Tinnitus este perceptia sunetului in absenta oricarei stimulari acustice externe. Stimularea electrica directa transcanala (tES) a aratat rezultate terapeutice promitatoare pentru tinitus. Exista numeroase studii care arata efectele tES asupra suprimarii tinitusului.

Tulburari de personalitate si comportamentale

In ciuda progreselor in psihofarmacologie si a interventiilor psihoterapeutice consacrate, peste 40% dintre pacientii cu tulburari obsesiv-compulsive (TOC) nu raspund la abordarile conventionale de tratament. Stimularea electrica transcraniana (tES) este un tratament important pentru ameliorarea simptomelor rezistente la tratament la pacientii cu TOC, precum depresia si anxietatea.

Imbunatatirea functiilor cognitive

Declinul cognitiv ce apare odata cu inaintarea in varsta poate fi combatut prin stimularea electrica transcranina. Exista divezi certe ca antrenamentul cognitiv prin tES este una dintre cele mai promitatoare metode de tratament disponibile in prezent in lume. Echipa noastra medicala va indruma sa fiti proactivi in ceea ce priveste sanatatea cognitiva a creierului, acest lucru aducand beneficii reale in consolidarea capacitatilor cognitive.

Imbunatatirea capacitatilor si performantelor sportive

Exista studii incurajatoare efectuate in USA si Japonia care au aratat rezultate favorabile la atletii de mare performanta. Stimularea electrica transcraniana a indus o excitatie la nivelul cortexului, ce a avut ca rezultat scaderea perceptiei asupra efortului depus de sportivi.

Să discutăm în continuare despre riscurile acestui tratament:

Riscurile stimulării magnetice transcraniene și contraindicații

Stimularea magnetică transcraniană are câteva riscuri chiar dacă este considerată a fi o terapie eficientă și sigură de tratament.

Efecte adverse

Poți avea ușoare manifestări (mai ales în primele ședințe) precum:

  • dureri de cap
  • senzație de furnicături la nivelul scalpului sau a feței
  • discomfort în zona stimulării (la nivelul scalpului)
  • ușoară senzație de amețeală

Însă trebuie să știi că aceste efecte adverse sunt de cele mai multe ori tranzitorii (temporare).

În general, vei resimți mai puțin efectele adverse după ce ai făcut câteva ședințe. Iar durerile inițiale de cap pot fi combătute cu antialgice (ibuprofen de exemplu).

Există și câteva situații pentru care stimularea TMS este contraindicată:

Contraindicații

Cea mai importantă contraindicație este prezența în corpul tău a unor dispozitive magnetice, anumite aparate medicale sau fragmente metalice. Acestea pot să interacționeze cu bobina aparatului de stimulare magnetică transcraniană.

De asemenea, este posibil să nu îți recomandăm terapia TMS dacă:

  • suferi de epilepsie
  • ai anumite leziuni cerebrale
  • ești sub tratament cu anumite medicamente
  • în caz de alcoolism
  • dacă nu te-ai odihnit corespunzător (în caz de privare de somn)
  • sau dacă ai afecțiuni cardiace severe

Unele dintre aceste contraindicații au riscul să te predispună la o criză indusă.

Din acest motiv vom cântări împreună riscurile și beneficiile stimulării magnetice transcraniene pentru cazul tău.

Suna Acum