Terapie Ultrasunete

50 RON/sedinta/10 min

Definitie: ultrasunetele sunt vibratiile  mecanice  pendulare cu frecventa intre  500 KHz- 3000 KHz. Aparatele utilizate in fizioterapie furnizeaza ultrasunete cu  frecventa  cuprinsa intre 800 KHz-1000 KHz.

Aplicarea ultrasunetului pe un corp, produce un transfer de energie, prin alternarea starilor  de presiune realizate. Transferul de energie ultrasonica  aplicata si  masurata in W/cm2,  defineste intensitatea ultrasunetului.

Aplicarea de ultrasunet se poate face in camp  continuu  sau  discontinuu, cu  impulsuri.

Efectele fizico-chimice ale undelor  ultrasonore :

 • efectul mecanic
 • efectul termic
 • efectul de cavitatie
 • efectul de difuziune
 • efectul

Actiunile  biologice ale ultrasunetelor  asupra tesuturilor vii depind de intensitatea  aplicata, variind intre efecte minime si reversibile si ireversibile, la intensitati mari. Efectele  sunt de activare a respiratiei celulare, de crestere a permeabilitatii celulelor tegumentului, cu posibilitatea difuzarii prin piele a unor substante aplicate pe aceasta (sonoforeza)  cu efecte fibrolitice, vasodilatatoare.

Efectele fiziologice ale ultrasunetelor sunt: analgezice (de scadere a durerii), miorelaxante si de imbunatatire  a circulatiei  sanguine pe zona aplicata.

Indicatiile  tratamentului  cu  ultrasunete:

 1. patologia reumatismala degenerativa (artroze ale articulatiilor periferice sau ale coloanei vertebrale), reumatismul abarticular (tendinite, tendinoze, dureri miofasciale)
 2. fracturi si stari postfracturi (unele cercetari experimentale  au aratat ca pentru fractura oaselor superficiale, se poate accelera consolidarea)  sau  pot interveni in calusarea intarziata.
 3. contuzii, entorse.
 4. afectiuni dermatologice, cum sunt cicatricile cheloide; aplicarea ultrasunetului depinde insa de zona  in care se gaseste
 5. retractia aponevrozei palmare Dupuytren.
 6. alte domenii de patologie, numai dupa un consult clinic complet si eventual un bilant paraclinic.

Contraindicatiile  aplicarii  de  ultrasunete  sunt :

 1. afectiuni cutanate infectioase sau inflamatorii
 2. tulburari de coagulare
 3. tuberculoza
 4. stari febrile
 5. insuficienta cardiaca, insuficienta coronariana, tulburari de ritm cardiac
 6. neoplazii
 7. tromboze venoase, varicele membrelor inferioare, ateromatoza  arterelor periferice
 8. aplicatia pe zona ficatului, splinei, uterului, glandelor sexuale (testicul, ovare)

O mentiune speciala  pentru aplicatia ultrasunetelor este ca: acestea  NU se vor aplica pe zonele de crestere ale oaselor copiilor si  adolescentilor!