Shockwave sau ”terapia durerii” este o nouă tehnologie care utilizează undele șoc pentru a trata durerile cronice ale sistemului musculoscheletal.
Terapia Shockwave are la bază generarea de energie înaltă într-un timp foarte scurt, cu o viteză care depășește viteza sunetului.
Ce sunt undele de soc?
Unda șoc creează presiune asupra țesuturilor afectate, ceea ce duce la creșterea permeabilității celulare, stimulând microcirculația și metabolismul celular, grăbind astfel vindecarea, precum și dizolvarea depunerilor de calcar.
Terapia durerii tratează următoarele afecțiuni: pintenul calcanean (”cioc la călcâi”), durerile de genunchi (inflamațiile tendonului rotulian și cvadricipital), de șold, de umăr, de cot și de spate (puncte musculare dureroase la nivelul musculaturii paravertebrale). În plus, trateaza durerile la nivelul tendonului ahilean, fracturile de stres, necroza avasculară, întârzierile sau lipsa de consolidare osoasă, leziunile tegumentare cronice (ulcere varicoase).
Terapia ESWT cu unde șoc este o procedură nonchirurgicală, complet lipsită de riscuri și complicații. Efectuarea acestei terapii nu necesită anestezie sau tratament medicamentos iar recuperarea este rapidă, cu reluarea imediată a programului normal. Terapia cu unde de șoc are o rată de succes de 80% în eliminarea durerii cronice și, mai mult decât atât, stimulează circulația locală favorizând astfel refacerea țesuturilor inflamate, crește mobilitatea musculară și articulară.
Pentru majoritatea afecțiunilor sunt necesare între 3 și 5 ședințe, cu o pauză de 5 – 10 zile între ele.
Terapia cu unde de soc acustice (Shockwave therapy) este o metoda revolutionara de tratament in medicina moderna care utilizeaza undele acustice in tratarea diverselor patologii ale sistemului musculo-scheletal. In ultimii 20 de ani, terapia cu unde de soc a fost aplicata cu succes in multe domenii medicale precum ortopedie, medicina sportiva, urologie, cosmetologie, chirurgie si cardiologie.
Principalele efecte constau in atenuarea rapida a durerii si restaurarea mobilitatii articulare, efecte obtinute in conditiile imbunatatirii proceselor metabolice din tesuturi. La aceste efecte se adauga si avantajul unei abordari nechirurgicale, care nu presupune utilizarea analgezicelor. Luate impreuna, toate aceste aspecte fac ca terapia cu unde soc sa fie o terapie ideala atat de accelerare a vindecarii, cat si de tratare a simptomelor de durere acuta sau cronica.
Care sunt indicatiile terapiei cu unde de soc/shockwave?
- contracturi musculare
- hematom intramuscular
- calcificari in regiunea umarului
- osteofite calcaneele
- fasceita plantara
- tendinopatii(rotuliana, cvadricipitala, achileana)
- epicondilita mediala sau laterala
- boala Dupuytren (contractura aponevrozei palmare)
- sacroileita
In ce consta terapia cu unde de soc/shockwave?
Terapia consta in generarea si transmiterea catre tesutul afectat a unei unde de soc prin intermediul celui mai performant aparat.
Acest model face parte din noua generatie de terapie shockwave, marcata de o ergonomie optima si o manevrabilitate ridicata. Flexibilitatea speciala a cablului piesei de mana sustine un tratament neobositor si, prin urmare, un tratament mai usor de aplicat, cu urmatoarele efecte:
- formarea de vase sanguine noi
- stimularea productiei de colagen
- dizolvarea calcificarilor
- scaderea inflamatiei in zona afectata
Toate aceste efecte sunt resimtite pozitiv de pacient, care beneficiaza de atenuarea durerii si restaurarea mobilitatii articulare.
In timpul terapiei cu unde de soc pacientul poate simti o senzatie usoara de durere sau discomfort care treptat devine suportabila si usor de tolerat. Dupa terminarea procedurii are loc ameliorarea durerii, se normalizeaza tonusul muscular, dispare contractura musculara, creste mobilitatea articulara. Tratamentul se efectueza in ambulator in sedinte de 5-7 minute la interval de 5-7 zile. Numarul de sedinte este in medie de 6, dar poate varia in functie de maladie, de stadiul bolii si de evolutia ulterioara.
Care sunt avantajele terapiei cu unde de soc(shockwave)?
Fata de terapiile conventionale, pacientii tratati prin Shockwave Therapy se bucura de urmatoarele avantaje:
- durata scurta a tratamentului
- scaderea durerii si cresterea mobilitatii
- imbunatatirea circulatiei sangelui la nivelul muschilor si tendoanelor
- dizolvarea broblastilor calcici
- imbunatatirea metabolismului si microcirculatiei
- reducerea tensiunii tesutului
- efectul analgezic
-
Cand nu este indicata terapia cu unde de soc?
Terapia Shockwave este contraindicata in cazul femeilor insarcinate, persoanelor care sufera de diabet, boli vasculare, celor purtatoare de pacemaker, cu tulburari hematologice sau neurologie si celor care prezinta infectii locale.